Kuitu-ilta
 

Koti
Ylös

NIINIJOEN VALOKUITUILTA

( NIINIPIRTILLÄ TIISTAINA 5.10. KLO 18 – 21 )

Tarjolla tietoa alueen valokuituprojektista kahvin ja sämpylän kera.

Paikalla aluejohtaja Markku Maunu, verkkosuunnittelun aluevastaava Jukka Salonen sekä kuitumyyjät Petri Lamberg ja Kari Honkaniemi.

VALOKUIDUSTA VETOVOIMAA OMALLE KULMAKUNNALLE

Nyt on aika pyöräyttää Niinijoen valokuituverkkohanke toden teolla käyntiin. Maaseudun asukkailla on harvoin tilaisuus olla aikaansa edellä, kun kyse on uuden tekniikan käyttöön ottamisesta. Tästä saamme kiittää kyläläisten aktiivisuutta ja asiaan paneutumista. Maaseudun nykyaikaiset tietoliikenneyhteydet ovat valttikortti kylien kehittämiseksi.

Valokuidun edut voidaan nähdä vähintäänkin yhtä suurena uudistuksena kuin siirtyminen modeemiyhteydestä laajakaistaan. Kodin ja yrittäjän tietoliikennetarpeet voidaan kokonaisuudessa hoitaa valokuituyhteyttä pitkin. Monipuolisten internet- ja TV-palvelujen lisäksi valokuidulla voidaan toteuttaa puhelin, kodinturva- ja etätyöpalvelut.

Mikä valokuitukaapeli sitten oikein on?

Kvartsilasista valmistettu hiuksenohut kaapeli – jossa signaali kulkee valon muodossa – takaa sen, etteivät nopeus ja kapasiteetti lopu kesken vaativassakaan käytössä. Valokuitujohtimen tärkeä erityisominaisuus on myös symmetrisyys: liikennenopeus on yhtä suuri sisään ja ulos.

Asiakkaan kannalta myönteistä

on, että alalla vallitsee ns. "open access" -systeemi. Asiakkaan ei siis ole pakko ostaa palveluja liittymää myyneeltä ja asentaneelta yritykseltä, vaan hän voi tulevaisuudessa valita palvelujen tarjoajan. 

 Paikallinen toimija

Loimaanet on osa SSP Yhtiöt -konsernia. Loimaanetissä työskentelee yhteensä kymmenen henkilöä (verkkosuunnittelu, yritysmyynti, kuitumyynti sekä myymälähenkilöstö).  Kari Honkaniemi/Loimaanet kertoo innostuneena: ”Teemme töitä tosissamme, mutta iloisella asenteella piiloutumatta konttoreihin tai asiakaspalvelunumeroiden taakse. Liikumme asiakkaiden parissa aktiivisesti. Siellä missä tapahtuu, pyrimme olemaan paikalla – tule rohkeasti juttelemaan J

 

Teksti: Outi Grusander           

 Tulevaisuuden Internet-palvelut toteutetaan valokuidulla

 Entistä teräväpiirtoisemmilla lähetyksillä ja kolmiulotteisuudella luotava todellisempi TV-kuva vaatii tietoliikenneverkoilta tehoa. Tulevaisuudessa yhä useammat palvelut hoidetaan verkossa. Tietoliikenteen ja käyttäjämäärän kasvun arvioidaan edellyttävän Internetin kapasiteetin tuhatkertaistumista seuraavan kymmenen vuoden aikana. Tämä asettaa jatkuvia kehitysvaatimuksia kotien käyttämille verkoille. Valokuituverkko onkin nykymuotoisen tietoliikenteen ehdoton edellytys.

Nyt käynnissä oleva teknologian murros muuttaa elämisen ympäristöämme. On huomattava, että kiinteistön tietoverkko on tänä päivänä miltei yhtä olennainen osa kiinteistön infrastruktuuria kuin lämmitys ja sähkö. Netin sisältöön tulee entistä enemmän liikkuvaa kuvaa, jolloin kuituyhteydet muodostuvat aidosti tärkeiksi. Kun TV-kuva muuttuu teräväpiirtoiseksi (HDTV), eivät maanpäälliset verkot kykene jakamaan TV-kuvaa enää samassa määrin kuin aiemmin. HD- ja 3D-kuvan jakaminen tapahtuu jatkossa pitkälti kuituverkkojen kautta. Vain valokuidulla pystytään siirtämään suuria määriä ääntä, dataa ja videota kaksisuuntaisesti ja lähes rajoittamattomasti.

 Yhä useammalla taloudella valokuituyhteydet

Kuituverkon rakentaminen Loimaan alueella tulee jatkumaan kiivaalla tahdilla kuluvan vuoden aikana LOIMAANETIN toimesta. Valokuitua rakennetaan parhaillaan myös maaseutualueille. Mm. Haverin kyläyhdistyksen jäsenistä lähes sata on jo hankkinut valokuituyhteydet. Samoin mm. Yläneen suunnalla käynnistellään paineviemäritöitä, minkä yhteydessä alueen kiinteistöt, joita myös on lähes sata, saadaan kätevästi liitettyä valokuituun. Lisää kiinnostuneita kyläyhdistysaktiiveja löytyy Niinijoen - Pappisten kylien asukkaista, jotka ovat suunnittelemassa valokuituyhteyksien hankintaa asuinalueelleen yhdessä

SSP Yhtiöiden paikallisyksikön Loimaanetin kanssa.

 

-       Meille eivät ole tärkeitä vain kaupunkien keskustat, vaan haluamme palvella myös maaseutujen asukkaita. Haluamme rakentaa kattavan valokuituverkon, jonka kautta asiakkaillamme on mahdollisuus käyttää mitä tahansa Internetin tarjoamia palveluja, kertoo LOIMAANETIN aluejohtaja Markku Maunu. KuituKotiin –liittymä on edullisinta hankkia juuri silloin, kun alueella rakennetaan verkkoa. Kannattaa ilman muuta hyödyntää esim. juuri tie-, vesi- ja viemärirakentamista. Kun kaivantoja joudutaan jälkikäteen kaivamaan uudelleen auki, lisää se samalla kustannuksia oleellisesti, painottaa Maunu.

 TV-ohjelmien ohjelmien aikataulut historiaan

Kuituverkon kautta pystytään tarjoamaan paljon uusia palveluita, joista yksi esimerkki on LOIMAANETIN tarjoama NetTV. NetTV tuo kotimaiset tv-kanavat katsottavaksi silloin, kun katsojalla on aikaa ne katsoa. Enää ei tarvitse olla riippuvainen ilmoitetuista ohjelmien katseluajoista tai muistaa erikseen ”nauhoittaa” ohjelmia. Jos esimerkiksi eiliset iltauutiset jäivät väliin, ne on mahdollista jatkossa katsoa viikon ajan milloin tahansa ilman eri muistamista tai tallentamista NetTV:n kautta. Muita uusia palveluja ovat elokuvien vuokraaminen ja Internetin kautta käytettävä kodin valvontapalvelu.

 Faktaa valokuidusta

Valokuitu on hiuksenhieno, lasista valmistettu optinen johdin, joka on ylivoimainen ominaisuuksiltaan ja tiedonsiirtokyvyltään kuparikaapeleihin verrattuna. Se ei ole altis sähkömagneettisille häiriöille, esim. sähköverkon tai ukkosen aiheuttamat ylijännitteet eivät häiritse.

·         Kuituyhteydellä voi korvata erillisen laajakaistan, kaapeli-tv:n, lautas- ja harava-antennin sekä lankapuhelinliittymän ja hoitaa kaikki kodin tietoliikennetarpeet

·         Ei huolta tulevaisuuden palveluista – kuitu mahdollistaa nekin

·         Valokuidun ylläpito on edullista ja käyttö turvallista myös tietoturvan kannalta.  Valokuitu ei säteile ympäristöön, joten yhteyden ylikuuluminen ja salakuuntelu on käytännössä mahdotonta.

·         Kuituyhteyksillä on positiivinen vaikutus myös kiinteistön arvoon

 Lisätietoja: LOIMAANET, Kari Honkaniemi puh. 044 7733 473 kari.honkaniemi@loimaanet.fi tai Petri Lamberg puh. 044 7733 271 petri.lamberg@loimaanet.fi ks. myös www.loimaanet.fi